RSS
 

Archiwum - Maj, 2013

Kruche ciasteczka maślane z niczego

31 maj

Osiągając wyżyny lenistwa, człowiek odkrywa jak niewiele mu potrzeba do szczęścia.
Bo jak inaczej nazwać ciastka zrobione od niechcenia w 5 minut z 3 składników?

Jedyne co potrzebujesz to:
50g masła rozgrzane w mikrofali
3/4 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru pudru

Rozgrzać prodiż, zagnieść składniki, uformować z nich kuleczki i je rozpłaszczyć, wrzucić do prodiża na 15-20 minut aż się zarumienią.
Czyż istnieje prostszy deser?

 
Komentarze (12)

Napisane w kategorii Inne słodkości

 

Omlet z pieczarkami

31 maj

…czyli co zrobić gdy po przepisie zostało kilka pieczarek, a za to nie ma ani krzty chleba na kanapki:)
Ja wiem, przepis mało zaawansowany technologicznie ale wybaczcie – tak właśnie wygląda życie studenta:D

Wygrzeb z lodówki:
3 jajka
sól,pieprz
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki

1 mała cebula
kilka pieczarek
papryka (opcjonalnie)
ser żółty

Pokrojone pieczarki i cebulkę(i paprykę jeśli również zawitała w waszej lodówce) wrzucamy na teflonową patelnię i podsmażamy. Następnie zdejmujemy z patelni i wrzucamy na nią wymieszane ze sobą pozostałe składniki. Gdy góra zacznie się zcinać dodajemy większość pieczarek z cebulką. Delikatnie składamy omlet na pół i lekko przysmażamy z obu stron. Ściągamy omlet z patelni, posypujemy pozostałymi pieczarkami z cebulką i startym serem i wrzucamy na chwilę do mikrofali aż ser się rozpuści.

 
1 komentarz

Napisane w kategorii Śniadaniowe

 

Leczo z cukinią

30 maj

Dzięki ci, Boże, za dania jednogarnkowe w dni, gdy zmywanie to ostatnia rzecz na którą mam ochotę:) Moja wersja nie ma formy papki jak to leczo miewają w zwyczaju, a każde warzywko zachowuje autonomiczny smak, który holistycznie daje naprawdę fajny efekt:) Ja uwielbiam z brązowym ryżem, ale świetne jest też np. z ziemniakami lub świeżą bagietką.
Dodam nieskromnie, że Luby zajadał, a dokładkom nie było końca :)

mięsko: np 2 chude kiełbaski lub filet z kurczaczka
1 spora cukinia
2-3 papryki różnego koloru
200g pieczarek
1 cebula
4 pomidory lub pomidory z puszki
2 łyżki oliwy z oliwek
słodka papryka w proszku
kilka ziaren kolendry albo kminek
sól, pieprz, zioła prowansalskie
czosnek(opcjonalnie)

No to po kolei :
W dużym garnku lekko zeszklić posiekaną cebulkę na oliwie, dorzucić pokrojone mięsko, po chwili wrzucić pieczarki.
Po ok. 2 minutach dodać pokrojoną w paski paprykę.
Całośc podsmażyć na dość dużym ogniu ciągle mieszając.
Dodać posiekane pomidorki i wybrane ulubione przyprawy.
Gdy całośc zacznie sie gotować, dorzucić dość grubo ciachaną cukinię, przykryć i dusić na małym ogniu ok20-30 minut aż cukinia będzie tak miękka, jak lubisz najbardziej.

 
Komentarze (4)

Napisane w kategorii Kurczak, Mięsne

 

Drożdżóweczki z malinami

26 maj

Jestem taka słaba. Obiecałam sobie że dziś nie piekę tylko sie ucze, bo sesja blisko. I co? I tak właśnie powstały moje pierwsze w życiu homemade drożdżówki. Ehh..

250ml mleka
70g cukru
20g świeżych drożdży
1 jajko
500g mąki pszennej
40g masła
szczypta soli

(opcjonalnie) nadzienie: powidła/dżem/nutella (u mnie malinowy dżemik <3 )

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, w miarę potrzeby dodawać jeszcze mąki, tak by się nie lepiło za bardzo.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia (co nie jest bardzo łatwe, ale warte świeczki), zlepić i uformować w miarę okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie żaroodpornej ( moja jest okrągła, wiec efekt nie aż tak spektakularny, posmarowanej margaryną, zlepieniem do dołu. Nie martwcie sie jeśli kulki są małe i miedzy nimi są odległości.Drożdże mają power :D Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30min., w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki polać mlekiem/polewą z masła+cukru+mleka/masłem i od razu wstawić do nagrzanego prodiża.Piec około 25-30 minut az się pięknie zarumienią. Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie pokroić, chojnie odsypać cukrem-pudrem jeśli chcecie :)

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Inne słodkości

 

Sernik z tofu bez pieczenia

25 maj


http://proszek-do-pieczenia.blogspot.com/2013/04/sniadaniowy-tofurnik-czyli-weganski.html

Ostatnio natknęłam sie na genialny pomysł tzw. tofurników, czyli serników z tofu. Dziś przedstawiam wersję na zimno, idealną zarówno na deser, jak i na śniadanie.

150g tofu naturalnego
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 galaretka (moja akurat była agrestowa)
cos do posłodzenia (ja użyłam 2 łyżek syropu klonowego
wiórki kokosowe do ozdoby

W miseczce mieszamy kakao z wodą,dodajemy pokruszone tofu i syrop/cukier/słodzik, miksujemy na gładko. Do 1 szklanki wrzątku wsypujemy galaretkę, mieszamy dokładnie i dajemy temu chwilkę, by odrobinę przestygło. Potem wlewamy galaretkę do tofu i miksujemy do całkowitego połączenia sie składników. Przekładamy do miseczek/szklanek i wstawiamy do lodówki aż stężeje(ile czasu zależy od galaretki, u mnie około 2h). Posypujemy wiórkami kokosowymi.

 
 

Śniadaniowa owsianka kawowa na słodko

25 maj

Gdy doczłapanie sie do kuchni jest czynnością, która zużyła niemal całą Twoją poranną energię,zaś otworzenie oczu graniczy z cudem, polecam proste śniadanko na pobudkę dla wielbicieli kawy i tych, co nie wzdrygają się na myśl o owsiance ;)

kawa rozpuszczalna (1-2 łyżeczki)
garść płatków owsianych górskich
słodzik/cukier ( u mnie 2 łyżeczki cukru)
garść rodzynek sułtańskich
wiórki kokosowe,ok 3 łyżki
opcjonalnie cynamon,mleko, żurawina suszona, syrop smakowy lub inne ulubione składniki

Kawę zalewamy ok. 1 szklanką wrzątku, rondelek wrzucamy na palnik, wsypujemy płatki owsiane i cukier, gotujemy mieszając do preferowanej gęstości. Dodajemy co nam dusza podpowie i wcinamy nasze wysokoenergetyczne mało-energii-wymagające ‚danie’

 
 

Pizza z białym sosem ze szparagami

24 maj

Razem z Lubym odbyliśmy Wielkie Kucharzenie. Wybór padł na pizzę ze szparagami, szynką oraz innymi dodatkami. Mimo że Mój za nią niezbyt przepada, udało mi się przemycić do składu cebulę. Duużo cebuli :D

Składniki ciasta:
470 g mąki pszennej
130 g mąki pełnoziarnistej pszennej (można zastąpić mąką pszenną)
45 g świeżych drożdży
375 ml wody źródlanej (1 i 1/2 szklanki)
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Biały sos śmietanowo-cebulowy:
1 cebula drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, pokrojone
200 ml śmietanki tortowej (30 % tłuszczu)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
Składniki dodatkowe:
pół pęczka zielonych szparagów (oderwać zdrewniałe końcówki. Pozostałe części umyć, pokroić na 0,5-1 cm kawałki, skropić łyżką oliwy z oliwek, dodać 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, wymieszać)
1 cebula pokrojona dość cienko pokrojona w piórka lub kostkę
200 g szynki (pokrojonej w 1 cm kawałki)
250g kulka mozzarelli, pokrojona w plasterki
200 g pieczarek
świeży szczypiorek do posypania wierzchu po upieczeniu

Wodę lekko(! – nie chcemy przecież zamordować naszych małych drożdżowych przyjaciół;) ) podgrzać, aby była letnia.
Dodać do niej cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do dużej miski przesiać mąki, dodać oliwę, sól, drożdże (te,które powinny wypłynąć i trochę wody, w której stały) i przyprawy.
Wyrobić ciasto przez ok. 10 minut (powinno odstawać od brzegów naczynia).
Uformować kulę, wierzch posmarować oliwą , odłożyć do miski.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzinę).
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 250 ºC.
Ciasto wyrobić krótko na wysypanej mąką stolnicy, rozwałkować na okrągły placek (cienki lub gruby, w zależności od Waszego wyboru)(u nas pizza była kwadratowa, bo tylko takie blachy miał Luby:P )
Wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę do pieczenia.
Wierzch posmarować białym sosem, ułożyć ulubione składniki. Na wierzchu położyć ser. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut, aż pizza będzie wyraźnie złocista.

Powiem tyle: nażarliśmy się zdrowo :D I wydaje mi się, że wyszła znacznie mniej tłusta niż te ociekające pizze z pizzerii. Nic tylko szamać;)


Pizza Inaczej

 
Komentarze (3)

Napisane w kategorii Inne