RSS
 

Archiwum - Czerwiec, 2013

Łosoś w sosie bazyliowo-miętowym w 15 minut

21 cze

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_z_sosem_bazyliowym/przepis.html

W kotkowe łapki wpadł ostatnio świeżuteńki, złowiony dnia uprzedniego łosoś. Przepis prościutki, zrobienie sosu zajęło 5 minut.

• 3 filety łososia (po około 150 – 200 g każdy)
• 1 duży lub 2 mniejsze pęczki bazylii
• 100 ml śmietanki kremowej 30%
• sól morska i czarny pieprz
• szczypta cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• listki mięty w proporcji 1:1 do bazylii

    Sos bazyliowy: oderwać listki bazylii i razem z miętą włożyć do rondelka. Dodać śmietankę kremówkę i na małym ogniu zagotować. Odstawić z ognia i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać przepołowiony ząbek czosnku . Przed podaniem podgrzać i w razie konieczności chwilę pogotować, gdyby sos był za rzadki.Można też zagęścić dodając trochę gęstego jogurtu. Usunąć czosnek.

    Łosoś: Prodiż/piekarnik nagrzać. (Można przed rybą wrzucić do niego też obrane przekrojone ziemniaczki, aby stanowiły pyszne chrupiace dopełnienie obiadu) Na rozgrzanej blaszce położyć łososia (najlepiej na papierze do pieczenia) skórką do dołu i piec przez 15 minut. Podawać polany sosem.

    Prawda, że proste? A Luby zajdał aż się kurzyło;)

    Ubolewałam ostatnio nad brakiem sklepów rybnych w samym centrum wszechświata, czyli stolyca-śródmieście. Na szczęście Biedronka jak zawsze daje radę oferując świeżego łososia, którego moge z czystym sercem polecić :)

     
Komentarze (10)

Napisane w kategorii Ryby

 

Truskawkowe clafoutis

19 cze


Trafiły mi się piękne truskaweczki, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Tradycyjnie clafoutis robi sie z czereśniami. Są też wersje z innymi owocami. Ważne, by nie były one zbytnio soczyste bo wszystko będzie pływać.

Sesja? Jaka sesja? ;)

1 szklanka słodkiej śmietanki,
3 jaja,
100 g mąki (2/3 szklanki),
60 g cukru,
szczypta soli,
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ew. łyżka rumu lub brandy

Truskawki przekrojone na pół(tyle, żeby mniejwięcej zakryć dno tortownicy/kokilek)

Składniki na ciasto miksujemy. Wlewamy odrobinę(warstwa na jakis 1 cm) do tortownicy(okrągła, 24cm). Wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika aż góra sie zetnie. Wyjmujemy, układamy truskawki, zalewamy resztą ciasta.
Pieczemy ok. 30 minut.
Przygotujcie się, że ciasto może BARDZO urosnąć. Ale momentalnie po wyjęciu opada.
Podajemy na ciepło, udekorowane cukrem pudrem. Ze strony estetycznej znacznie lepszy efekt jest przy robieniu nie w tortownicy, a w oddzielnych kokilkach. Ale cóż, nie przywiozłam ich sobie z domu…
Świetnym pomysłem jest też posypać wierzch płatkami migdałów przed upieczeniem. Omnomnom…

Czerwone owoce w roli głównej

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Inne słodkości

 

Miniserniczki Mojito

19 cze

Testuję ostatnio możliwości syropu miętowego(vitax) który stał u mnie od dawna nieruszony, gdyż sam z siebie za bardzo przypomina mi smak pasty do zębów:D Odkyłam jednak jego walory przy użyciu jako składnik deserów.

Na pierwszy ogień orzeźwiające połączenie mięty z cytryną na zimno i z lekką domieszką alkoholu;)

(przepis na niewielką ilość, 3-4 małe foremki do muffinów)
50ml śmietanki kremówki
1 łyżka serka Philadelphia light
3 łyżki syropu miętowego
1 łyżka rumu
1 łyżka soku z cytryny
cukier do smaku, u mnie ok. 0,5 łyżki
2 łyżki żelatyny
gorzka czekolada

Żelatynę rozpuścić w ok. 70ml gorącej wody, Dodać do wymieszanych pozostałych składników, wlać do silikonowych foremek na muffiny i włożyć do lodówki aż stężeje(ja zostawiłam na noc).
Delikatnie odciagnąć foremki od brzegów, przełożyć na talerzyk. Polecam posypanie startą gorzką czekoladą

Ostatnie kuszenie

 
1 komentarz

Napisane w kategorii Inne słodkości

 

Pizza dla leniucha (na cieście francuskim)

11 cze

Znowu propozycja dla leniwej gospodyni, której wyrabianie ciasta nie jest pasją życiową, a sklep jest zawsze za daleko.

ciasto francuskie
kilka łyżek pomidora z puszki
1 cebula
mała puszka tunczyka
kilkanaście oliwek (ja preferuje mieszane)
1 mała kulka mozarelli
oregano
czosnek(niekoniecznie)

Rozwałkowujemy ciasto, kładziemy na forme(można połozyć papier do pieczenia,troche odciągnie tłuszczu), widelcem dziurawimy nasz spód, zawijamy końce jak na pizze przystało;)
Podsmażamy lekko cebulkę
Nakładamy pomidora, oregano, na to plastry mozarelli, na to dziabiemy reszte:)
Pieczemy ok 25minut

Jest to pyszna ,szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy.Jej jedynym mankamentem jest niestety wysoka kaloryczność ciasta francuskiego :/

Pizza Inaczej Kolacja w czasie sesji!

P.S. Tak, zgadzam się, można zrobić ciasto samodzielnie. Można też kupić gotowy spód do ciasta. Ale w czasie sesji lenistwo to moje drugie imię, a wychodzenie z domu ograniczam do minimum. Zaś brzuszek namówił mnie do kupienia ciasta francuskiego w celu zrobienia croissantów. A że nie zrobiłam croissantów w ilości przemysłowej, a tylko dla siebie, pozostałe ciasto francuskie poszło na zrobienie obiadu na 2 dni w postaci pizzy :D Sprawdzone ciasto na pizzę jest kilka postów niżej: „http://kotekwkuchni.blog.pl/?p=229″ :)

 
Komentarze (11)

Napisane w kategorii Inne, Ryby

 

Czekoladowe mini-croissanty od niechcenia

10 cze

Są dni, gdy organizm domaga się czekolady.
Są też takie dni, gdy wyjście z domu to ostatnia rzecz na którą ma się ochotę.
Co zrobić gdy te dwa stany ducha się nałożą?
Proponuję jedno z rozwiązań tego jakże życiowego dylematu prokrastynacji.

Wystarczy mieć w zanadrzu:

ciasto francuskie (mrożone lub nie)
czekolada (u mnie prym wiedzie gorzka – magnez w sesji na wagę złota)

… i to wszystko czego trzeba, by uszczęśliwić naburmuszoną jednostkę!

Ciasto francuskie rozmrażamy(jeśli jest taka potrzeba) najlepiej przez kilka godzin w lodówce lub zostawiajac na jakąś godzine w temperaturze pokojowej. Gdy jest już tylko chłodne, wałkujemy je. (Nie czekaj aż bedzie ciepłe, to bardzo zły pomysł)
Kroimy ciasto w trójkąty równoramienne.
Przy podstawie umieszczamy kawałek czekolady (można też dorzucić odrobinkę dżemu, nie zawadzi).
Zaczynając od podstawy rolujemy aż dotrzemy do wierzchołka.
Końce naszego powstałego uroczego rollmopsa zaginamy formując piękny rogalik. Wkładamy do prodiża/piekarnika na papierze do pieczenia i czekamy aż się ładnie zrumieni(ok. 25min). Można posmarować też przed włożeniem żółtkiem jaj, zrumieni sie jeszcze ładniej (lecytyny nigdy dość.)

Notka dla mnie: kupić wreszcie stolnicę i wałek. Wałkowanie ciasta na kuchennym blacie za pomocą słoika nie jest zbytnio wydajne.

Kolacja w czasie sesji!

 

Muffiny truskawkowo-cynamonowe

09 cze

260g mąki (u mnie mieszana 50/50 pszenna i pełnoziarnista)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody
duża szczypta cynamonu
szczypta soli
180g cukru
200g truskawek
1 jajko
100ml oleju
250ml jogurtu

Włączyć piekarnik do nagrzania.
Truskawki grubo posiekać, można kilka odłożyć do dekoracji. Dodać do suchych składników. Wymieszać mokre, dodać do skł suchych i truskawek,wymieszac, w foremki i wio do piekarnika:) Piec ok. 20 minut, odstawić do przestygnięcia.

 
1 komentarz

Napisane w kategorii Muffiny

 

Francuski chlebek z oliwkami i szynką

06 cze

Przedstawiam Wam świetny pożywny chlebek, który można zabrać ze sobą na piknik, do pracy czy gdziekolwiek, gdyż jest super zarówno na zimno jak i ciepło :)

2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (lub tyle samo mąki pszennej)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 filiżanki oliwy z oliwek
0,75 filiżanki białego wina
2 filiżanki posiekanej w kostkę szynki
2 filiżanki startego żółtego sera o wyrazistym smaku (polecam Gruyere)
1,5 filiżanki pokrojonych zielonych oliwek
3 jajka
1/4 łyżeczki soli

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki(można dodać odrobinę wody jeśli jest za gęste) i umieścić w wąskiej, wysokiej foremce, wrzucić do piekarnika aż wyrośnie i sie zarumieni. (20-30 min)

Najlepszą rekomendacją chyba będzie fakt, że dzięki powyższemu chlebkowi nawróciłam Mego Mężczyzne na oliwki których dotychczas nie znosił :D

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Mięsne, Śniadaniowe