RSS
 

Archiwum - Sierpień, 2013

Krem z awokado z łososiem

28 sie

Faza na awokado część dalsza :)

2 dojrzałe awokado
4 cebule
4 małe ziemniaczki/2 duże
1 łyżka masła
2 kostki bulionowe
kilka plasterków wędzonego łososia
kwaśna śmietana

Cebulę obrać i pokroić, podsmażyc porządnie na maśle na zloto. Dodać 1l wody i obrane i pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości. Dodać kostki rosołowe i obrane i pokrojone awokado. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładko. Podajemy każdą porcję z łyżką śmietany i kilkoma skrawkami wędzonego łososia.

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Zupy i kremy

 

Nalewka z mirabelek

25 sie

Z pierwszym powiewem chłodu zaczęłam rozmyślać co zrobić, by zatrzymać troche lata w słoiku. I wtedy zobaczyłam że drzewko przed domem aż ugina się od tych małych żółtych owocków które co roku marnują sie u mnie tonami. No i voila:) Zdjęcie jest to 2 tydzien produkcji naleweczki, która grzecznie sobie poczeka do okolic Bożego Narodzenia :)

0,5kg mirabelek umyć, pozbawić pestek, zasypać cukrem w mniejwięcej takiej samej ilości co owocków, odstawić na tydzień w zaciemnione chłodne miejsce. Można co jakiś czas wstrząsać. Następnie zalać 0.5l spirytusu + wódka w proporcji 1:2 ( u mnie wersja łatwiejsza: 0.5l Soplicy nalewkowej – trzeba sobie ułatwiać życie ;) ), następnie na miesiąc odstawić w zaciemnione miejsce co jakis czas wstrząsając. Po upływie tego czasu przefiltrować do butelki przez gazę i schować na co najmniej miesiąc do piwnicy (im dłużej leży, tym jest lepsza).

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Inne

 

Bruschetta z awokado i nie tylko

24 sie

W kotkowym domu odbyła sie ostatnio małe Bruschetta Party. Na stole królowała ta z awokado. Potrzeba do niej:

2 dojrzałe awokado
pół cytryny
sól(opcjonalnie)
Awokado można pokroić w kostkę lub rozdziabać widelcem. Dodać resztę i zacieszać :)

Dodam parę może oczywistych oczywistości, a nuż to komuś pomoże:)
Po czym poznac dojrzałe awokado?
Jest lekko miękkie. Nigdy nie kupuj twardego jak kamień.Nic sie z nim nie da zrobić. Jeśli jest choć trochę miękkie można je kupić i postawić w ciepłym i nasłonecznionym miejscu na kilka dni, powinno dojrzeć.
Jak najłatwiej obrać awokado?
Przekroić na pół naokoło pestki, połówki przekręcić w przeciwne strony,wyjąć pestkę, ze skorupek wyjąć miąższ nożem lub łyżką.
Co zrobic z pestką?
Można wyhodować z niej drzewko:) Pestka powinna być w połowie zanurzona w wodzie. Mozna nadziać ją na kilka wykałaczek i tak oprzeć na brzegach pojemniczka wypełnionego wodą aż puści pędy :)

Misiek awokado niestety nie pokochał, więc proponuję też bardziej tradycyjną bruschettę:

pomidory(mogą być koktailowe)
oliwa z oliwek
sól
świeża bazylia

Smacznego!

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Śniadaniowe

 

Domowa ciabatta

19 sie


Ciabatta to typowo włoski, prostokątny chlebek, którego charakterystycznymi cechami jest chrupiąca skórka i duże dziury wewnątrz. Nie ukrywam, przepis (inspirowany Anną Olson) jest bardzo czasochłonny. Ale efekt jest tego warty :)

1 szklanka letniej wody
1,5 łyżeczki świeżych drożdży (lub 1/4 łyżeczki suszonych)
1,5 szklanki mąki

Mieszamy te składniki,zaczyn zostawiamy na noc w lodówce (min. 12h)

2/3 szklanki letniej wody
3 łyżki letniego mleka
2 łyżeczki świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
1 szklanka zaczynu
1 łyżka oliwy
2 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżki soli
duża szczypta oregano

Ugnieść( można mechanicznie – najlepiej końcówką z hakiem; albo drewniana łyżką), dodając w miarę potrzeby odrobinę oliwy, wstawić na 1,5h do ciepłego miejsca, gdzie nie ma przeciągów.

Zagniatamy, układamy(dzielimy go na 2 czesci i’rozciągamy’zeby nabrał właściwy,w miare kwadratowy kształt) na papierze do pieczenia posypanego lekko mąką kukurydzianą, zostawiamy znów na 1,5h (można przykryc wilgotnym ręcznikiem lub co jakiś czas spryskać lekko wodą, żeby nie wysechł.

Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i spryskać obficie wodą, piec ogółem 20 minut, zaś po pierwszych 10 minutach znów spryskać wodą. Przed wyjęciem odczekać trochę, żeby ciasto odpoczęło.

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Inne, Śniadaniowe

 

Muffiny z brzoskwiniami i gorzką czekoladą

15 sie


1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka brzoskwiń z puszki w lekkim syropie
kilka pokrojonych kostek czekolady
ok. 3 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu

Mąkę zmieszać z proszkiemi i czekoladą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, jogurt i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Połączyć wszystko. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać odpowiednią ilość syropu z puszki z brzoskwiniami. Ilość cukru też wedle własnej preferencji. Wrzucić w formach do piekarnika (200stopni) na ok. 25 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ja najbardziej lubię je na zimno. O ile dotrwają:)

Niestety mój aparat pojechał na wakacje co widać :(

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Muffiny

 

Gołąbki w sosie pomidorowym: gryczane z grzybami

04 sie

Dziś gotuję dla rodziców, więc kuchnia typowo polska z użyciem kapusty która tak smutnie leżała czas jakiś na stole jak przyjechałam… Przepis, nie ukrywam,czasochłonny, ale w końcu od czego jest niedziela? :) Z sosem poszłam trochę na łatwiznę, ale w taki upał drałowanie do sklepu po pomidory to była ostatnia rzecz na jaką miałam ochotę;)

1 główka kapusty
garść suszonych grzybów
2 torebki kaszy gryczanej
1-2 cebule
30dag mięsa mielonego
sól, pieprz

sos:
koncentrat pomidorowy
jogurt naturalny
sól,pieprz, maggie/kostka rosołowa, odrobina cukru

Grzyby opłukać, zalać szklanką ciepłej wody, moczyć godzinę, a następnie ugotować też około godziny. Kapustę opłukać, wyciąć głąb u nasady, liście delikatnie oddzielić, wrzucać partiami na wrzącą wodę w dużym garnku, obgotować, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć, ostudzić. W każdym liściu tłuczkiem delikatnie pobić gruby nerw liściowy nie przecinając liścia. Kaszę gryczaną ugotować(troche krócej niz jest na opakowaniu, takie ‚al dente’ ;) )
Poszatkować cebulę i zeszklić na patelni. Kaszę, mięso mielone i cebulę wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dodać wystudzone i pokrojone grzyby. Zawinąć delikatnie farsz w liście.
Na dno żaroodpornego naczynia położyć 1 liść, na tym układać zawiniete gołąbki(im mniej pionowych warstw tym lepiej), całość zalać wodą do wysokosci gołąbków, przykryć kolejnym liściem,następnie przykrywką. Włożyć do nagrzanego piekarnika na jakieś 50 min w 200 stopniach. W międzyczasie zrobić sos w rondelku, po wyjęciu polać sosem.

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Mięsne

 

Muffinki z mięsem mielonym

01 sie

300g miesa mielonego
80g ostrego sera żółtego
1 cebula
szklanka mąki
2 jajka
3/4 łyżki proszku do pieczenia
oregano
sól, pieprz

Zetrzeć ser, posiekać cebulę, dodać pozostałe składniki,odrobinę wody żeby rozrzedzić, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni,ciasto umieścić w formach na muffiny (u mnie 6 dużych foremek-po 2 na osobe wystrarczają) i piec ok. 40 minut :)

Szybko i niskokalorycznie, bo bez smażenia :)

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Mięsne, Muffiny