RSS
 

Archiwum - Wrzesień, 2013

Tort gruszkowo-czekoladowy

29 wrz

Tak na koniec wakacji trochę więcej wysiłku:)

Na ciasto:
8 dag cukru pudru
3 jajka
5 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. łyżka margaryny/masła do posmarowania formy

Masa:
30dag gruszek z puszki(nie wylewaj soku!)
1 opakowanie jasnej galaretki owocowej
kilka kropel olejku rumowego
10dag rozpuszczonej polewy czekoladowej
200ml śmietany kremówki

Do dekoracji:
listki/abazurki czekoladowe
2-3 łyżki wiórków czekoladowych*

Białka oddzielić od żółtek, ubuć na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodać 2-3 łyżki gorącej wody, ucierać, stopniowo dodając cukier puder. NAstępnie do tego dodać pianę, mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (średnica około 24-26 cm), piec 25 minut w temperaturze 200stopni.Nie dopuść by utworzyla sie twarda skorupa ;)

Gruszki osączyć, sok zachować. Owoce pokroić w dość cienkie plastry, ułożyć na wystudzonym biszkopcie tak, aby na siebie nachodziły. Do soku z gruszek dodaj tyle wody, aby całość miała 250ml. Galaretkę rozpuścić w gorącym soku, dodać kilka kropli olejku i wymieszać. Tężejącą galaretką zalać gruszki i odstawić do stężenia.

Śmietankę ubić na sztywno, po czym powoli wlewać płynną polewę czekoladową(mieszać delikatnie łyżką). Powstałym kremem czekoladowym smarować wierzch tortu, ozdobić wiórkami* i listkami.

*jak zrobić wiórki? Zwyczajnie:zeskrobać z kostki czekolady za pomocą obieraczki do warzyw

 
Komentarze (4)

Napisane w kategorii Ciasta

 

Krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym

20 wrz


zestaw włoszczyzny na wywar (2 marchewki, pietruszka,seler,itp)
1 cebula
ok. 1,5kg dyni bez skorupy i pestek
płatki migdałów
puszka mleka kokosowego
świeży imbir(nie za dużo,kilka centymetrów)
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka czosnku
sól, pieprz

Marchewki posiekaj, ugotuj wywar z warzywek razem z tą marchewką, wyjmij wszystko oprócz marchwi. W tym czasie włóż pokrojoną w kostkę dynię do piekarnika lub usmaż z cebulką na patelni.Na suchej patelni lub w piekarniku piecz migdały aż lekko się zarumienią(pilnuj – to nie trwa długo). Włóż cebule i dynię do garnka z wywarem. Gotuj aż wszystko porządnie zmięknie.Zmiksuj.Jeśli jest za rzadkie,możesz dodać ugotowanego ziemniaka;jeśli za gęste-trochę bulionu warzywnego zrobionego z kostki. Zdejmij garnek z palnika, zetrzyj na tarce imbir, dosyp gałkę, czosnek, wlej tyle mleka, żeby złagodzić smak, dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek, posyp migdałami.

 
Komentarze (3)

Napisane w kategorii Zupy i kremy

 

Deser z awokado i grejpfrutem

18 wrz

Dziś przepis, który podbił moje podniebienie słodkością zielonego musu przełamanego kwaśnym,soczystym grejpfrutem

1 dojrzałe awokado
pół różowego grejpfruta
sok z połowy cytryny
3 łyżki cukru

Awokado obrać, rozdrobnić na mus z cytryną i cukrem. Układać warstwami z cząstkami grejpfruta. Podawać schłodzone. Cieszyć oko i podniebienie:)

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Inne słodkości