RSS
 

Archiwum - Listopad, 2013

Kanelbullar – szwedzkie drożdżóweczki cynamonowe

30 lis

przedstawiona poniżej wersja jest na potrzeby głodomora sztuk jeden; na wiecej sztuk słodkolubnych-zwiększyć proporcje :)

Ciasto:
szklanka mąki
50ml ciepłego mleka
4g suchych drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki masła

Nadzienie:
1 rozbełtane jajko (i tak nie poszło całe)
duża szczypta cynamonu
ok 2 łyżki cukru gruboziarnistego
odrobina kardamonu
opcjonalnie-masło

Z podanych składników wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Rozwałkować na prostokąt.
Pozmarowac górę jajkie i rosypać równomiernie resztą składników. Ciasto zwinąć w rulon,najlepiej wzdłuż długiej ściany prostokąta.Koniec doklej do rulonu żeby całość sie nie rozpadła. pokrój rulon na czterocentymetrowe krążki. rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby sie nie stykały,posmaruj jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku aż zacznie się rumienić(ok. 10 min). Najlepsze smakują ciepłe. Nadają sie do zamrożenia :)

 
Komentarze (2)

Napisane w kategorii Inne słodkości

 

Tarta Tatin

04 lis


Ciasto kruche:
200g mąki
1 jajko
30g brazowego cukru
szczypta soli
100g masła

nadzienie:
5 jabłek(kwaśnych)-około 1kg
1 łyżka soku z cytryny
50ml wody
60g cukru
30g masła

Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny.
Na dużej patelni wylać wodę i wrzucić cukier, mieszać drewniana łyżką do rozpuszczenia. Potem przestać mieszać i poczekać aż skarmelizuje na złoto(można poruszać patelnią).Dodać masło, wymieszać aż masło sie rozpuści.
Dodać jabłka i smażyć aż sok z nich wyparuje a one same zmiękną i obtoczą się w karmelu(ok. 15-20min).Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200stopni.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy(u mnie miała 26cm średnicy).Do formy włożyć jabłka, przykryć ciastem i zawinąć jego brzegi miedzy brzegi formy a nadzienie.
Piec w piekarniku 30-35 minut az ciasto lekko zbrązowieje.Po upieczeniu od razu oddzielić nożem ciasto od formy. Na formie położyć paterę i zdecydowanym ruchem odwrócić na nią ciasto.

Tarta najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi :)

 
Komentarze (2)

Napisane w kategorii Ciasta