RSS
 

Archiwum - Sierpień, 2014

Brownie z burakami

31 sie

IMG_2617m
Oryginalne, niesamowicie mokre ciasto. Doskonałe równiez drugiego dnia, od razu po wyjęciu z lodówki.

0,5kg buraków
200g gorzkiej czekolady(minimum 70% kakao)
100g roztopionego masła
200g brązowego cukru
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g mąki
25g kakao

Buraki ugotować. Zajmuje to 30min-1h w zależności od wielkości buraków. Mają osiągnąć taką miękkość,aby dało sie wbić w nie z łatwością widelec. Zetrzeć na papkę. Dodać pokruszoną czekoladę i zalać gorącym masłem, wymieszać do całkowitego połączenia składników. W osobnym dużym naczyniu utrzeć cukier,sodę i jajka na gładko i puszyście. Dodać kakao a następnie po trochu masy buraczanej próbując utrzymac puszystość ciasta. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku okolo 30 minut. Po wyjęciu można przyozdobić ciacho lukrem (4 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę soku z buraka).

 
1 komentarz

Napisane w kategorii Ciasta