RSS
 

Archiwum - Grudzień, 2014

Świąteczne ciastka korzenne

22 gru

IMG_2959m

Kolejny wpis ze złym zdjęciem, ale to wcale nie sprawia, że ciastka nie są dobre. Wręcz przeciwnie, są pyszne :)
Z przepisu wychodzą 2 blachy/dużo rundek dla małego prodiża :)

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
170g zimnego masła
przyprawa korzenna-kupna lub zrobiona po swojemu: cynamon, imbir (te 2 w dużej ilosci), kardamon,kolendra,gałka muszkatołowa,odrobina anyżku, zmielone gożdziki,czarny pieprz,ziele angielskie
2 żółtka jaj
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

lukier:
1 niecałe białko jaja,
100g cukru pudru,
ew. kilka kropli soku z cytryny

Suche składniki mieszamy, dodajemy żółtka i posiekane masło. Wyrabiamy (z dużą dozą cierpliwości) rękami na kruche ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Rozwałkowujemy delikatnie ciasto na grubośc ok 1mm i wycinamy fantazyjne kształty. Kładziemy na blachy wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy aż brzegi ciastek zaczną się rumienić(kilka minut). Wyjmujemy i kładziemy na kratkę do wystygnięcia.
Lukrowanie: Białko jaja mieszamy z cukrem, wkładamy do woreczka foliowego i robimy w nim małą dziurkę. I puszczamy wodze fantazji :)

Wesołych świąt!

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Inne słodkości

 

Prosta tarta z wędzonym łososiem,mozarellą i pomidorem

08 gru

IMG_2848m

150 g ciasta francuskiego
5 jajek
100g śmietany 30%
300g pomidorów
150g wędzonego łososia
pół pęczka szczypiorku
200g mozarelli
masło do posmarowania formy
mąka do posypania stolnicy żeby ciasto nie przywierało
sól, pieprz,gałka muszkatołowa

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pomidory sparzyć,obrać,pozbawić nasion i pokroić w kostkę. W misce wymieszać jajka i śmietanę na gładką masę z solą,pieprzem i gałką. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie (rozmrożone, ale chłodne) rozwałkować lekko i wyłożyć nim formę(dno i brzegi), podziurawić na dnie widelcem. Na cieście układamy łososia,plastry mozarelli,pomidory i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Jeśli lubicie możecie dodać też posiekaną czerwoną paprykę :) Doprawiamy do smaku (można dodać bazylię).Zalewamy jajkiem ze śmietaną i wrzucamy do nagrzanego piekarnika aż do ścięcia masy jajecznej (ok.20minut)

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Inne, Ryby