RSS
 

Archiwum - Luty, 2015

Kotlety wieprzowe z pieczarkami, pomarańczą i rozmarynem

19 lut

IMG_3110m
Dziś przepis z genialnej książki Gino D’acampo, który podpowiada jak sprawić, by zwykłe schaboszczaki nie były wcale nudne :)

4 chude kotlety schabowe (rozbite, ok 120g każdy)
250g małych pieczarek poćwiartowanych
2 łyżki posiekanych listków rozmarynu(mój był suszony)
0,5 łyżeczki chili
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Smaż kotlety na oliwie po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Można odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Wrzuć na patelnię pieczarki i rozmaryn, smaż 3 min co jakiś czas mieszając.
Posyp pieczarki chili,wlej sok i ocet winny, doprowadź do wrzenia. Włóż spowrotem kotlety i całość duś na śrenim ogniu przez 5 minut, aż mięso bedzie gotowe, a sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem i podawaj z ulubioną sałatką.

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Mięsne

 

Polędwiczki wieprzowe w ananasach

10 lut

IMG_3050m

60dag polędwicy wieprzowej
20 dag ryżu długoziarnistego (bez torebki)
1 pęczek dymki/1 cebula
1 puszka ananasów
1 szklanka rosołu
2 łyżki masła
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pieprzu
sól

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie (ok.20min). Ja użyłam ryżu brązowego(który wysypałam z torebek). Dymki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie talarki, wrzucić do ryżu 5 minut przed końcem gotowania. Osączyć na sitku.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać margarynę, równomiernie podsmażyć wieprzowinę. Zmniejszyć ogień,smażyć dalsze 7-10min. Ananasy osączyć na sitku,pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zdjąć z patelni,zabezpieczyć przed wystygnięciem. Ananasy posmażyć na tłuszczu z mięsa, posypać curry i pieprzem. Zalać rosołem. Mąką ziemniaczaną z odrobiną wody zagęścić sos ananasowy, doprawić.

Mięso ułożyć razem z ryżem na półmiski, polać sosem, można udekorować świeżą natką pietruszki.
Smacznego!

 
Brak komentarzy

Napisane w kategorii Mięsne