RSS
 

Kruche ciasteczka maślane z niczego

31 maj

Osiągając wyżyny lenistwa, człowiek odkrywa jak niewiele mu potrzeba do szczęścia.
Bo jak inaczej nazwać ciastka zrobione od niechcenia w 5 minut z 3 składników?

Jedyne co potrzebujesz to:
50g masła rozgrzane w mikrofali
3/4 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru pudru

Rozgrzać prodiż, zagnieść składniki, uformować z nich kuleczki i je rozpłaszczyć, wrzucić do prodiża na 15-20 minut aż się zarumienią.
Czyż istnieje prostszy deser?

 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii Inne słodkości

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Nika

    7 stycznia 2017 o 21:25

    Najłatwiejszy przepis w dziejach! A ciastka bardzo smaczne :) Świetnie smakują posmarowane marmoladą ;)

     
  2. ~Pema

    18 kwietnia 2014 o 22:59

    Super przepis, szybkie i jakże pyszne ciastka!

     
  3. ~mmmmmm

    19 listopada 2013 o 17:01

    A w ilu stopniach piec?

     
    • kotek

      30 listopada 2013 o 17:25

      ciężko jest mi powiedzieć-ja z przymusu piekę w prodiżu więc kontroli nad temperaturą zbytniej nie mam. podejrzewam ze kolo 180 stopni. trzeba obserwować wypiek, jest dobry gdy zaczyna się rumienić. pozdrawiam :)

       
  4. ~olA

    26 września 2013 o 18:10

    ILE SZTUK ????

     
    • kotek

      2 października 2013 o 18:51

      Wszystko zależy od tego jak duże zrobisz :) ale to nie jest jakaś zawrotna ilość. Kilka. Tak żeby spełnić swoją małą zachciankę:)

       
  5. ~Kotek

    2 lipca 2013 o 06:33

    Próbowałam z oliwa ale to jednak nie jest to;) jednak czuć trochę ten smak, a przyznasz chyba ze oliwa z oliwek plus cukier to niezbyt udane połączenie : D pozdrawiam

     
  6. ~Anielka

    1 lipca 2013 o 20:02

    zamiast masła można użyć czegoś w zamian? np. oleju albo margaryny? prosze o szybką odpowiedź… ;)

     
    • kotek

      2 lipca 2013 o 06:40

      Jeśli chodzi o margarynę i olej to powiem szczerze ze nie testowałam. Jeśli zdecydujesz się spróbować ; daj znać jak wyszło ;)

       
  7. ~Claudia

    1 lipca 2013 o 18:05

    Wypróbowałam Twój przepis i jest całkiem niezły :) Tym bardziej, że masło, mąka i cukier to poza wodą w kranie i kromką chleba jedyne produkty spożywcze jakie znajdują się obecnie w mojej kuchni xD

     
    • ~Danka

      22 września 2013 o 10:52

      ja zrobiłam z jajkiem,bo mi się w ogóle nie kleiło ciasto i piekłam je w piekarniku, na 180stopniach. A masło lepiej rozgrzać na parze, zdrowiej ;) ja wsadzam masło do kubka,najlepiej z metalu albo ‚cienkiej’ ceramiki i wkładam je go miski/garnka z wrzącą wodę. Nie ma obawy,że się spali lub zwarzy.
      dodałam jeszcze wiórki kokosowe! Pychota :)
      dzięki za podsunięcie pomysłu!

       
      • kotek

        2 października 2013 o 18:52

        Dziękuję za rady :)