RSS
 

Pesto

03 cze

Tradycyjny przepis na włoskie pesto to swieża bazylia, ser piccorino, parmezan, orzeszki pinii i oliwa z oliwek.
Moja wersja jest bardziej na studencką kieszeń i nie jest wcale wiele gorsza.

świeża bazylia, kilka dużych gałązek
oliwa z oliwek
kilka orzechów włoskich
mała szczypta soli
ser żółty(opcjonalnie)

Składniki posiekać i zmiksować, oliwy dodać wedle gustu co do konsystencji, u mnie na oko 1,5 łyżki, można posypać żółtym serem.

Podawać oczywiście z makaronem ;)

Kolacja w czasie sesji!

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Inne

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Gotuj z Gulgotkiem

    3 czerwca 2013 o 23:38

    Wygląda i brzmi super. Muszę przyznać, że mimo iż często słyszałam o łączeniu makaronu z orzechami to jeszcze tego nie wypróbowałam. Niebawem przetestuję :)
    Mam akurat sporo tartych orzechów, domyślam się, że lepsze do tego byłyby jednak te w całości?

     
    • kotek

      4 czerwca 2013 o 00:17

      Chyba nie robi to większej różnicy skoro i tak orzechy w przepisie trzeba zmielić… :D Pozdrawiam ;)

       
      • ~Gotuj z Gulgotkiem

        4 czerwca 2013 o 22:17

        Pytałam, ponieważ dopatrywałam się czy nie są zmielone grubo, by były wyczuwalne większe części.
        U mnie jest wręcz proszek :)
        Ale skoro nie to super :)

         
        • kotek

          4 czerwca 2013 o 22:31

          Tak właściwie to przyznam się, że nie chciało mi się zbytnio mielić tego dokładniej, bo z moim rachitycznym mikserem trwałoby to wieki :D Koniecznie daj znać jak Ci wyszło! ;)