RSS
 

Łosoś w sosie bazyliowo-miętowym w 15 minut

21 cze

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_z_sosem_bazyliowym/przepis.html

W kotkowe łapki wpadł ostatnio świeżuteńki, złowiony dnia uprzedniego łosoś. Przepis prościutki, zrobienie sosu zajęło 5 minut.

• 3 filety łososia (po około 150 – 200 g każdy)
• 1 duży lub 2 mniejsze pęczki bazylii
• 100 ml śmietanki kremowej 30%
• sól morska i czarny pieprz
• szczypta cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• listki mięty w proporcji 1:1 do bazylii

    Sos bazyliowy: oderwać listki bazylii i razem z miętą włożyć do rondelka. Dodać śmietankę kremówkę i na małym ogniu zagotować. Odstawić z ognia i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać przepołowiony ząbek czosnku . Przed podaniem podgrzać i w razie konieczności chwilę pogotować, gdyby sos był za rzadki.Można też zagęścić dodając trochę gęstego jogurtu. Usunąć czosnek.

    Łosoś: Prodiż/piekarnik nagrzać. (Można przed rybą wrzucić do niego też obrane przekrojone ziemniaczki, aby stanowiły pyszne chrupiace dopełnienie obiadu) Na rozgrzanej blaszce położyć łososia (najlepiej na papierze do pieczenia) skórką do dołu i piec przez 15 minut. Podawać polany sosem.

    Prawda, że proste? A Luby zajdał aż się kurzyło;)

    Ubolewałam ostatnio nad brakiem sklepów rybnych w samym centrum wszechświata, czyli stolyca-śródmieście. Na szczęście Biedronka jak zawsze daje radę oferując świeżego łososia, którego moge z czystym sercem polecić :)

     
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii Ryby

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Kasia

    30 listopada 2013 o 18:07

    Sos wyszedł fantastycznie! Zrobiłam go co prawda z inną rybą, ale i tak był super! Wszystkim polecam! Dzięki za ten przepis :)

     
  2. ~armadeo

    3 lipca 2013 o 00:45

    Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

     
  3. ~Leo

    23 czerwca 2013 o 20:43

    Rozpływa się w ustach i jest bardzo zdrowy
    http://www.ebooki4u.blogspot.co.uk

     
  4. ~kamcia.20

    23 czerwca 2013 o 20:39

    Muszę wypróbować bo uwielbiam łososia :)

    Zapraszam do mnie http://mojediy.blog.onet.pl/

     
  5. ~Ale Meksyk!

    23 czerwca 2013 o 15:58

    Super… łosoś pyszny pod każdą postacią :D
    U nas rządzi z makaronem i rukolą w sosie śmietanowym :D Niesamowicie pyszny http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/186-pappardelle-z-lososiem-wedzonym-w-sosie-smietanowym.html

     
  6. edel

    23 czerwca 2013 o 12:29

    Matko jedyna wygląda wspaniale !
    Muszę spróbować !

     
  7. ~Gość

    23 czerwca 2013 o 11:58

    Całkiem ciekawie zapowiada się ten łosoś, pozdrawiam
    Zobacz też takiego
    http://inews.com.pl/WordPress3/losos-w-pieprzu

     
  8. ~Sobieszów

    23 czerwca 2013 o 11:46

    Przepis jest tak prosty, że grzechem by było go nie wypróbować. :)

     
  9. ~Danuta Rozmys

    21 czerwca 2013 o 14:06

    Pysznie wygląda mniam….