RSS
 

Domowa ciabatta

19 sie


Ciabatta to typowo włoski, prostokątny chlebek, którego charakterystycznymi cechami jest chrupiąca skórka i duże dziury wewnątrz. Nie ukrywam, przepis (inspirowany Anną Olson) jest bardzo czasochłonny. Ale efekt jest tego warty :)

1 szklanka letniej wody
1,5 łyżeczki świeżych drożdży (lub 1/4 łyżeczki suszonych)
1,5 szklanki mąki

Mieszamy te składniki,zaczyn zostawiamy na noc w lodówce (min. 12h)

2/3 szklanki letniej wody
3 łyżki letniego mleka
2 łyżeczki świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
1 szklanka zaczynu
1 łyżka oliwy
2 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżki soli
duża szczypta oregano

Ugnieść( można mechanicznie – najlepiej końcówką z hakiem; albo drewniana łyżką), dodając w miarę potrzeby odrobinę oliwy, wstawić na 1,5h do ciepłego miejsca, gdzie nie ma przeciągów.

Zagniatamy, układamy(dzielimy go na 2 czesci i’rozciągamy’zeby nabrał właściwy,w miare kwadratowy kształt) na papierze do pieczenia posypanego lekko mąką kukurydzianą, zostawiamy znów na 1,5h (można przykryc wilgotnym ręcznikiem lub co jakiś czas spryskać lekko wodą, żeby nie wysechł.

Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i spryskać obficie wodą, piec ogółem 20 minut, zaś po pierwszych 10 minutach znów spryskać wodą. Przed wyjęciem odczekać trochę, żeby ciasto odpoczęło.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Inne, Śniadaniowe

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz