RSS
 

Krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym

20 wrz


zestaw włoszczyzny na wywar (2 marchewki, pietruszka,seler,itp)
1 cebula
ok. 1,5kg dyni bez skorupy i pestek
płatki migdałów
puszka mleka kokosowego
świeży imbir(nie za dużo,kilka centymetrów)
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka czosnku
sól, pieprz

Marchewki posiekaj, ugotuj wywar z warzywek razem z tą marchewką, wyjmij wszystko oprócz marchwi. W tym czasie włóż pokrojoną w kostkę dynię do piekarnika lub usmaż z cebulką na patelni.Na suchej patelni lub w piekarniku piecz migdały aż lekko się zarumienią(pilnuj – to nie trwa długo). Włóż cebule i dynię do garnka z wywarem. Gotuj aż wszystko porządnie zmięknie.Zmiksuj.Jeśli jest za rzadkie,możesz dodać ugotowanego ziemniaka;jeśli za gęste-trochę bulionu warzywnego zrobionego z kostki. Zdejmij garnek z palnika, zetrzyj na tarce imbir, dosyp gałkę, czosnek, wlej tyle mleka, żeby złagodzić smak, dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek, posyp migdałami.

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Zupy i kremy

 

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Justyna

    29 października 2015 o 16:27

    Szkoda, że autor przepisu nie podał informacji, ile dokładnie dać mleka kokosowego, puszki są różnej wielkości. Dziś robiłam tą zupę i po dodaniu ‚puszki’ – 400ml mleka kokosowego, miałam bardziej zupę kokosową niż dyniową :) Uratowałam smak dodając chilli, pieprz biały i ser żółty cheddar.

     
  2. ~Luka

    23 września 2013 o 13:53

    Pyszna zupka na rozgrzanie, od niedawna też robię z mleczkiem kokosowym, zrobiłam zapas na tygodniu azjatyckim w Lidlu, więc na trochę starczy :)

     
  3. Agnieszka

    21 września 2013 o 11:18

    Ooo, ja własnie planuję zrobić dyniowe muffinki! :)