RSS
 

Prosta tarta z wędzonym łososiem,mozarellą i pomidorem

08 gru

IMG_2848m

150 g ciasta francuskiego
5 jajek
100g śmietany 30%
300g pomidorów
150g wędzonego łososia
pół pęczka szczypiorku
200g mozarelli
masło do posmarowania formy
mąka do posypania stolnicy żeby ciasto nie przywierało
sól, pieprz,gałka muszkatołowa

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pomidory sparzyć,obrać,pozbawić nasion i pokroić w kostkę. W misce wymieszać jajka i śmietanę na gładką masę z solą,pieprzem i gałką. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto francuskie (rozmrożone, ale chłodne) rozwałkować lekko i wyłożyć nim formę(dno i brzegi), podziurawić na dnie widelcem. Na cieście układamy łososia,plastry mozarelli,pomidory i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Jeśli lubicie możecie dodać też posiekaną czerwoną paprykę :) Doprawiamy do smaku (można dodać bazylię).Zalewamy jajkiem ze śmietaną i wrzucamy do nagrzanego piekarnika aż do ścięcia masy jajecznej (ok.20minut)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Inne, Ryby

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz