RSS
 

Polędwiczki wieprzowe w ananasach

10 lut

IMG_3050m

60dag polędwicy wieprzowej
20 dag ryżu długoziarnistego (bez torebki)
1 pęczek dymki/1 cebula
1 puszka ananasów
1 szklanka rosołu
2 łyżki masła
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pieprzu
sól

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie (ok.20min). Ja użyłam ryżu brązowego(który wysypałam z torebek). Dymki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie talarki, wrzucić do ryżu 5 minut przed końcem gotowania. Osączyć na sitku.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać margarynę, równomiernie podsmażyć wieprzowinę. Zmniejszyć ogień,smażyć dalsze 7-10min. Ananasy osączyć na sitku,pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zdjąć z patelni,zabezpieczyć przed wystygnięciem. Ananasy posmażyć na tłuszczu z mięsa, posypać curry i pieprzem. Zalać rosołem. Mąką ziemniaczaną z odrobiną wody zagęścić sos ananasowy, doprawić.

Mięso ułożyć razem z ryżem na półmiski, polać sosem, można udekorować świeżą natką pietruszki.
Smacznego!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Mięsne

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz