RSS
 

Kotlety wieprzowe z pieczarkami, pomarańczą i rozmarynem

19 lut

IMG_3110m
Dziś przepis z genialnej książki Gino D’acampo, który podpowiada jak sprawić, by zwykłe schaboszczaki nie były wcale nudne :)

4 chude kotlety schabowe (rozbite, ok 120g każdy)
250g małych pieczarek poćwiartowanych
2 łyżki posiekanych listków rozmarynu(mój był suszony)
0,5 łyżeczki chili
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Smaż kotlety na oliwie po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Można odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Wrzuć na patelnię pieczarki i rozmaryn, smaż 3 min co jakiś czas mieszając.
Posyp pieczarki chili,wlej sok i ocet winny, doprowadź do wrzenia. Włóż spowrotem kotlety i całość duś na śrenim ogniu przez 5 minut, aż mięso bedzie gotowe, a sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem i podawaj z ulubioną sałatką.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Mięsne

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz