RSS
 

Odchudzony quiche z mięsem mielonym

28 kwi

IMG_3300m

Spód:
4 ziemniaki
2 łyżki masła
1/3 szklanki mąki

Włączamy piekarnik na 200stopni. Gotujemy obrane ziemniaki do miękkości, rozdrabniamy porządnie tłuczkiem do ziemniaków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy mąkę i masło i rozrabiamy na stolnicy opróczonej mąką do gładkiego ciasta. Wykładamy formę do tarty o średnicy ok. 20cm, widelcem robimy w spodzie dziurki, kładziemy na to papier do pieczenia i obciążamy go fasolkami. Wrzucamy do piekarnika na 15-20 minut.

Nadzienie:
200g mięsa mielonego
1 cebula
łyżka oliwy
1 czerwona papryka
oregano, bazylia,koperek,chilli, sól, pieprz
3 jajka
pół szklanki chudego mleka
1/3 szklanki parmezanu/cheddara

Pokrojoną cebulę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekaną paprykę, chwilę póżniej mięso, przyprawiamy do smaku,zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do niego mleko, sól i pieprz, mieszamy.
Nadzienie wykładamy na spód, zalewamy masą jajeczną,posypujemy obficie serem i pieczemy około 20 minut do zarumienienia brzegów i ścięcia się jajka.
Smacznego! :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Mięsne

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Agata

    25 maja 2016 o 11:41

    Świetny blog! Super przepisy i ten Pusheeennnn :* Pozdrawiam =^.^=